streda 23. februára 2011

Kuchyňa a gastronómia v Kanade

Kanadská kuchyne je ako všetko v Kanade veľmi rozmanitá. Premietajú sa sem vplyvy najmä z Európy - hlavne z Británie zo Škótska a Írska, ale aj z Francúzska. V poslednej dobe má na kanadskú kuchyňu i kultúru všeobecne vplyv aj kultúra Spojených štátov.


V obyčajných rodinách sa varí tak maximálne raz denne, zvyšok času si každý berie, na čo má práve chuť. Keď sa varí, skúša sa nové jedlá hlavne z čínskej, indickej alebo aj libanonskej kuchyne. Ľudia na vidieku alebo na chate v prírode jedia veľa rýb, ktoré si sami ulovia v rieke, a potom si ich s celou rodinou a priateľmi grilujú.



PlaySuperEna and win up to 150 million


Všeobecne sa dá povedať, že americký vplyv dopadá hlavne na kanadskej deti. Tie potom konzumujú počas dňa veľké množstvo tzv junk food - to znamená nezdravé jedlo, ako sú čokolády, čipsy alebo zmrzliny. Dospelí sa naopak snaží konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, ale aj oni si v reštauráciách objednávajú veľké Sandwichi a hamburgery.

Pokrmy podľa provincií

Typ jedla závisí veľa na regiónu. Západné provincie sú ovplyvnené škandinávskou, ukrajinskú, ale aj ruskú kuchyňou. V oblasti na severe sa zase varí najmä podľa tradičných receptov pôvodných obyvateľov. Provincie na východnom pobreží a Britská Kolumbia preferujú britský, írsky a škótsky štýl jedál - veľa mäsa (rýb, bravčového a hovädzieho).

Medzi tradičné pokrmy jednotlivých provincií patrí hlavne to, čo sa v tej provincii zbiera alebo lovia. V prímorských sú to hlavne ryby, tiež mušle a homáre (najmä na Ostrove Princa Edwarda), v iných územiach sú to potrebné divoké čučoriedky alebo iné bobule, ktoré sa tam zbierajú. Zo špecialít sa konzumujú tiež soby alebo zubry.
Javorový sirup

Kanadskú špecialitou je javorový sirup (maple syrup). Je to sladký sirup, ktorý sa získava z miazgy javorov. V Kanade ho užívajú hlavne ako polevu na palacinky, vafle, toasty alebo zmrzlinu. Vyrába sa z neho aj ďalšie sladkosti, cukríky alebo lízanky a dokonca sa pridáva aj do niektorých druhov pív. Zamilujete si ho. Určite si niekoľko fľaštičiek prineste so sebou domov, u nás sa zháňa len ťažko.

Jeho hlavným výrobným centrom je Quebec - tu sa vyrobí až tri štvrtiny svetovej produkcie. Tradičnou metódou bolo navŕtanie otvoru pod kôru javora, miazga sa nechala vytekať do vedra. Novšie metódy odsávajú miazgu priamo špeciálnymi hadičkami. Každý rok sa musí navŕtať otvor niekde inde, pretože sa strom prirodzene uzdravuje. Po zbere sa miazga odnesie do špeciálneho zariadenia, kde varením vzniká sirup. Zo 40 litrov miazgy vznikne len jediný liter sirupu.

Ďalšími úpravami sa dá vyrobiť aj javorový cukor, maslo alebo krém.

Tradičné pokrmy

Medzi tradičné pokrmy Kanady patria: rôzne druhy húb (líšky, Smrž, hríbiky, lobster mushroom, pýchavka), hovädzie mäso sa zázvorovou omáčkou, slanina, ryby a plody mora (treska, homár, morské riasy, mušle, krevety, uškatce plutvy), fazuľa na akýkoľvek spôsob, hranolky, pšeničné placky bannock, sladké zemiaky, divoká ryža, tvarohový syr atď

V Quebecu je populárny tzv poutine - vyprážané hranolky s hnedou omáčkou Gravy navrch posypané tvarohovým syrom. Predáva sa v uliciach po celej Kanade. Na ulici zakaždým nájdete stánky s hotdog alebo hamburgery, niekedy aj s shish taoukem - to sú špízy podobné ako turecký kebab, alebo stánky s mäsovými guľkami. V lete brázdia mesto zmrzlinári s veľkými autami alebo s malými stánkami na kolesách.

Na niektorých miestach Kanady sa chodí na lovy - lovia sa hlavne soby, alebo divoká hydina (jarabice, tetrovy a snehule). Z morských živočíchov sa lovia tulene az ich plutiev sa varí polievka. Niektorí domorodci jedia aj medvedie a bobriu mäso, ale to nie je veľmi obvyklé.
Alkohol

Vo väčšine kanadských provincií je povolené piť alkohol až od devätnástich rokov. Z alkoholu už zmienka o kanadskom pive a víne. Vyrába sa tu ale aj kanadská whisky. Kanaďania robia originálne koktail s názvom Caesar - je to mix vodky a tzv "clamato" (to je nápoj napoly paradajkový juice a napoly vývar zo mušlí) a korenie (tabasco, worchester). Je to v podstate to isté ako Bloody Marry, len namiesto obyčajného paradajkového džúsu je tam tento neobyčajný. Vraj je to dobré na opicu.

Tim Horton's

Ide o najväčší reťazec s rýchlym občerstvením v Kanade, nájdete ho skoro všade, bol založený v Ontáriu. Ponúka hlavne kávu a rôzne druhy šišiek, tzv donúti. Je pomenovaný podľa jedného zo zakladateľov, hokejového hráča Tima Hortona. V ponuke majú okrem teplých nápojov a donúti aj iné sladkosti, muffiny, koláčiky a dokonca aj bagels (také žemle s okrúhlym otvorom uprostred). Odporúčame ochutnať ich vyhlásenej donúti - majú toľko príchuťou, aké si ani neviete predstaviť. Reštaurácia Tim Horton's sa stali kanadskú kultúrnou ikonou, aj keď v poslednej dobe čelí kritike kvôli zmrazovanie svojich výrobkov alebo kvôli údajnej škodlivosti ich kávy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára